četvrtak, 25. travnja 2013.

Rezultati ankete o tome kome će Delničani dati svoj glas za gradonačelnika

Uoči lokalnih izbora u Gradu Delnicama nema ozbiljnijih istraživanja ili ispitivanja javnog mnijenja o tome koga će delnički birači ili glasači izabrati za svog gradonačelnika na predstojećim svibanjskim izborima. Doduše, neki su blogeri na svojim blogovima postavili anketni upitnik o tome za koga bi njihovi čitatelji glasali na izborima za gradonačelnika Delnica. I maloj je djeci jasno da rezultati tih anketa nisu vjerodostojni, jer se anketa ne provodi onako kako je to stručno propisano, pa te ankete zapravo služe samo za dizanje morala pojedinih kandidata ili pak za uveseljavanje internetske publike.


Uvidjevši nedostatke postojećih anketa, u jednoj se delničkoj birtiji jučer sastala eminentna grupa lokalnih veseljaka i odlučila sama provesti anketu o tome tko će u Delnicama pobijediti na izborima za gradonačelnika. Dugo su vijećali o načinu kako provesti anketu, a dok nisu došli do zadovoljavajućeg rješenja popili su čak dva dupljaka plešivičkog. Belog.
Neki su predlagali da se anketiraju samo gosti birtije (kojoj namjerno ne spominjemo ime, da nas netko ne bi optužio za nelojalnu reklamu). Taj je prijedlog odbačen, jer uzorak ne bi bio reprezentaivan, premalo bi bilo žena, a u anketama svakako treba paziti da svi socijalni slojevi, spolni rojevi i druge kategorije glasača budu adekvatno zastupljene.
Netko je predložio da se grupa lokalnih veseljaka razmili po delničkim kućama, pa da doma anketiraju građane. Nakon trećeg dupljaka vina, ta solucija je otpala, jer neki iz komisije se već nisu mogli dignuti od stola.
Pao je i prijedlog da se obavi telefonska anketa, no mlada konobarica Rajka u prvoj smjeni im nije htjela dati birtaški telefon na korištenje. Stvorio bi se visok telefonski račun, pa bi gazda pošizio, a ona dobila otkaz.
Iz kuta birtije je to čudno društvo promatrao Joža Tračarov i samo se smijuljio. Veseljaci nisu znali smije li se on njihovoj diskusiji ili je pak radostan što u popodnevnu smjenu dolazi pipničarka Darinka, krasna prsata birtašica u koju je Joža već dugo bio zaljubljen, a na čijoj je platonskoj ljubavi Tračar napravio sasvim solidnu blogersku karijeru.
I evo ti Darinke na vratima, odmah odlazi iza šanka i veže bijeli poštirkani fertun. Isprsi se i upita društvo: - Fanti, kaj vas muči, kaj bi još pili? Hote raj doma, već ne morešet praf ni sedit.
Nisu se dali potjerati, otvoriše oni Darinki srce, rekoše joj što ih muči, a ona ni pet ni šest, predloži da umjesto provođenja ankete vuku karte, one za marijaš, ili da bacaju kocku, onu koju djeca koriste u igri Čovječe ne ljuti se. Za karte se nisu odlučili, jer se nisu mogli složiti tko od kandidata bi bio Herc Kralj, tko Pik Kralj, tko Tref Fant, tko Karo As, koja zamjenica bi bila Pikova Dama, i tako dalje.
Zbog toga su se odlučili za bacanje kocke, te su svakom od najavljenih kandidata za delničkog gradonačelnika dali jedan broj od jedan do šest. Bilo je doduše natezanja oko redosljeda, tko će dobiti koji broj, no na kraju su se svi složili da kandidate poredaju po abecedi i 60 puta bacaju kocku. Brojeva na kocki ima šest, veseljaka također šest, tako da je svaki član anketne komisije kocku bacao deset puta. Darinka je sjela za stol i zapisivala rezultate bacanja kocke. Htio je i Joža biti zapisničar, no njemu su se previše tresle i znojile ruke.
Na kraju su rezultate prepisali na crnu ploču iznad šanka, kao i na reklamni pano ispred ulaza u birtiju, na kome se obično zapisuju cijene marendi na dnevnom meniju naše birtije. Tako su i prolaznici mogli pročitati koji je kandidat dobio najviše glasova.
Znam da i vas zanima tko je dobio najviše glasova, pa ih eto i vama prikazujem u sažetom obliku:
 Ivica Knežević     - 13 glasova ili 21,7 %
 Karlo Kruljac     - 11 glasova ili 18,3 %
 Mladen Mauhar     - 10 glasova ili 16,7 %
 Marijan Pleše    - 13 glasova ili 21,7 %
 Danijel Popović     -   8 glasova ili 13,3 %
 Nekandidirani    -   5 glasova ili   8,3 %

Što mislite, je li ovakva vrsta anketa bolja i vjerodostojnija od one koju provode delnički blogeri?

Nema komentara:

Objavi komentar