srijeda, 8. svibnja 2013.

Osvrt na lokalne izbore u Gradu Delnicama u svibnju 2013. godine

Službena izborna kampanja za lokalne izbore u Hrvatskoj započela je prije nekoliko dana objavom kandidacijskih lista, no predizborna kampanja u Delnicama traje već par mjeseci, kad su pojedinci iskazali i najavili svoju namjeru da se kandidiraju na izborima za funkciju delničkog gradonačelnika. U tom su proteklom vremenu kandidati, stranke i grupe građana održavali i konferencije za novinare na kojima su javnost obavještavali o svojim ciljevima i programima koje će ponuditi svojim biračima na svibanjskim izborima.

U nastavku ću ukratko iznijeti svoje dojmove o predizbornim aktivnostima, ili, točnije rečeno, o dosadašnjem tijeku izborne kampanje u Gradu Delnicama.
Naime, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Delnica je 3. svibnja sastavilo, a dan kasnije i objavilo Zbirnu listu pravovaljanih kandidatura za izbor gradonačelnika Grada Delnica, a također i Zbirnu listu pravovaljanih kandidacijskih lista za izbor gradskih vijećnika, pa je time i službeno započela izborna kampanja.


Na prvo spomenutoj zbirnoj listi, onoj za izbor gradonačelnika, nalazi se šest imena, odnosno kandidata i njihovih zamjenika:

1. Kandidat: IVICA BRIŠKI
KANDIDAT GRUPE BIRAČA
Zamjenica kandidata: SLAVICA GRGURIĆ-PAJNIĆ

2. Kandidat: IVICA KNEŽEVIĆ
KANDIDAT GRUPE BIRAČA
Zamjenica kandidata: KATARINA MIHELČIĆ

3. Kandidat: KARLO KRULJAC
HRVATSKA ČISTA STRANKA PRAVA - HČSP
HRVATSKA STRANKA PRAVA - HSP
AKCIJA ZA BOLJU HRVATSKU - ABH
SAVEZ ZA PROMJENE - SP
VOLIM HRVATSKU - VH
Zamjenik kandidata: TOMISLAV KVATERNIK

4. Kandidat: MLADEN MAUHAR
HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA - HDZ
HRVATSKA SELJAČKA STRANKA - HSS
HRVATSKA STRANKA PRAVA DR. ANTE STARČEVIĆ - HSP AS
Zamjenica kandidata: LIDIJA ŽAGAR

5. Kandidat: MARIJAN PLEŠE
PRIMORSKO GORANSKI SAVEZ - PGS
Zamjenica kandidata: MAJA KEZELE

6. Kandidat: DANIJEL POPOVIĆ
SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE - SDP
HRVATSKA NARODNA STRANKA - LIBERALNI DEMOKRATI - HNS
HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA - HSU
Zamjenik kandidata: JOHAN KLARIĆ


Na Zbirnoj kandidacijskoj listi za izbor gradskih vijećnika nalazi se devet kandidacijskih lista: dvije nezavisne kandidacijske liste grupe birača (nositelji su Ivica Briški i Ivica Knežević), četiri samostalne liste političkih stranaka (Akcije mladih, HSLS-a, Hrvatskih laburista i Primorsko-goranskog saveza), te tri koalicijske liste više političkih stranaka – jedna pod vodstvom HČSP-a, druga pod vodstvom HDZ-a i treća koju predvodi SDP. (Nisam naveo sve stranke uključene u koalicijske liste, pa ako nekoga to detaljnije zanima, može se informirati na web portalu Grada Delnica ili pak Državnog izbornog povjerenstva.)


Ukratko ću usporediti današnju ponudu na izborima u Delnicama s prošlim lokalnim izborima koji su održani 2009. godine. (Ovdje neću ovogodišnje izbore komparirati s lokalnim izborima 2001. i 2005. godine, jer ovo nije dubinska politološka analiza, a ne bih htio čitatelje niti opterećivati suvišnim detaljima.)


Godine 2009. je bilo prijavljeno 5 lista na izbore za Gradsko vijeće, i 4 prijavljena kandidata za gradonačelnika Delnica. Dakle, ove godine dva su kandidata za gradonačelnika više nego prije četiri godine, a čak su četiri liste više nego 2009. godine. Možemo li to tumačiti pojačanim interesom delničkih građana za politiku, razočaranjem u dosadašnju vlast, željom ljudi da se “uhljebe” u politici … ili nečim desetim – bez detaljne politološke analize je zbilja teško reći.


Mene osobno ne zabrinjava velik broj kandidata i kandidacijskih lista, iako množina izbornih kandidata i kakofonija političkih poruka lako može zbuniti birače, pa će mnogi od njih dati svoj glas “od oka”, po osobnim simpatijama ili na temelju nekog drugog (površnog ili nevažnog) kriterija, a ne po programu koji se nudi biračima. Poneki građani komentiraju da ne treba toliko kandidata, da su svi poludjeli za politiku, da je to previše za malu lokalnu sredinu kao što su Delnice, da nam treba više zajedništva i sloge itd.


Time sam došao do dva bitna elementa - ne samo ovih lokalnih izbora – a to su programi koje nude pojedini kandidati i političke stranke, kao i način njihova prezentiranja građanima, odnosno biračkom tijelu.


Pokušat ću biti objektivan i komentirati ono što sam dosad, možda i površno, uočio u izbornoj kampanji i političkoj promidžbi na delničkom području. Naznačit ću samo neke opaske, pa možda u idućem osvrtu, nakon proučavanja svih dostupnih medija i izbornih poruka i programa, pokušam detaljnije i objektivnije prikazati sadržaj i načine komuniciranja kandidata i birača.


Ono što se odmah može reći, jer je jako uočljivo – to je da se u ovom izbornom ciklusu, puno više nego na prošlim izborima, kandidati, grupe birača i političke stranke koriste suvremenim medijima komuniciranja i informiranja.


I u prošlim izborima su neki kandidati za gradonačelnika imali svoje web stranice, ove godine njih puno više, a svakako je velika novost korištenje Facebooka te još nekih društvenih mreža za promociju kandidata i kandidacijskih listi.


Od svih kandidata za delničkog gradonačelnika jedino, koliko ja znam, aktualni gradonačelnik nema svoj Facebook profil. Facebook najviše koriste za svoju promociju Ivica Knežević, Karlo Kruljac i Danijel Popović, a znatno slabije Ivica Briški i Mladen Mauhar.


Čudi me da Briški zaostaje u tome, posebno ako imamo u vidu da je na prošlim izborima imao i vlastitu web stranicu, koju na ovim izborima ne koristi. Mladen Mauhar i delnički HDZ su dosta konzervativni što se tiče korištenja Interneta i Facebooka.


Najbolji dan za političku i izbornu promociju u Delnicama je svakako četvrtak, kad kandidati i stranke koriste delnički plac (tjedni sajam) za svoje predstavljanje. Živo će biti i sutra, pa bi svakako to trebalo vidjeti i snimiti. Ne znam koliko se koristi Radio Gorski kotar u promidžbene svrhe i jesu li možda odgovorni s Radija najavili sučeljavanje kandidata za gradonačelnika u delničkom eteru. To bih svakako morao ispitati.
Kako nemam dovoljno podataka i činjenica, niti cjelovit uvid u odvijanje izborne kampanje u Delnicama, ovdje ću prestati sa svojim površnim impresijama, te ću ovaj tekst sada završiti. Možda za jedno naredno javljanje, ovisno o interesu čitatelja, pripremim detaljniji i objektivniji osvrt na izborne programe delničkih kandidata, na njihov sadržaj i njihovu dostupnost građanima i biračima.


Svi oni se hvale da imaju programe, pa pogledajmo je li to zbilja tako! I vi me možete uputiti na određene sadržaje, dostaviti određene podatke, pa i ispraviti moje dosadašnje konstatacije.

Nema komentara:

Objavi komentar